Roztwór Mocznikowo-Siarczanowy 22N+11S
Płynny nawóz RMS 22N+11S jest wysokoskoncentrowanym, odpowiednio zbilansowanym roztworem azotu i siarki. Przebadany laboratoryjnie i przetestowany produkt znakomicie sprawdza się jako nawóz przedsiewny pod zboża ozime, rzepak, kukurydzę, buraki i ziemniaki. Właściwie dobrane dawki składników produktu pozytywnie wpływają na glebę, co skutkuje wytworzeniem dla rośliny jak najlepszych warunków do zdrowego wzrostu i rozwoju, a także, w późniejszym etapie wegetacji, do uzyskania obfitego plonu.
Opis
Roztwór Mocznikowo – Siarczanowy jest sprawdzonym i skutecznym produktem skomponowanym ze składników, które są niezbędne dla roślin w procesach ich wzrostu i prawidłowego rozwoju, a mianowicie azotu i siarki.
Dzięki odpowiedniemu zbilansowaniu i doborowi składników pokarmowych nawóz stwarza roślinom doskonałe warunki do intensywnego wzrostu, wytworzenia zdrowego i silnego układu korzeniowego oraz zapewnia satysfakcjonujący plon.
Płynna forma nawozu pozwala roślinom na szybkie pobranie i przyswojenie azotu i siarki.
Dedykowany jest szczególnie do nawożenia przedsiewnego wszystkich roślin uprawowych, tj. kukurydzy, rzepaku, zbóż, buraków cukrowych, ziemniaków.
Skład
Nawóz płynny RMS jest to roztwór zawierający dwie formy azotu (N) oraz siarkę (S).
Zawarty w produkcie azot całkowity stanowi nie mniej niż 22,00% całego roztworu, a zastosowana siarka całkowita (S-SO3) 11,00%.
Proporcje użytego azotu w produkcji dzielimy na:
– 17,00% azotu w formie amidowej (NH2),
– 5,00% azotu w formie amonowej (NH4).
Połączenie dwóch form azotu pozwoliło na uzyskanie produktu, który łączy zalety ich obydwu i daje możliwość wykorzystania pozytywów w jak najwyższym stopniu. Przykładami tego są przede wszystkim: długi czas utrzymywania się nawozu w glebie, co zapewnia roślinom stały dostęp do składników odżywczych, efektywnie działanie zarówno w niskich jak i wysokich temperaturach, a także roztwór nie powoduje silnego zakwaszenia gleby.
Wykorzystanie siarki w składzie nawozu ma pozytywny wpływ na aktywność procesu fotosyntezy, wzrost zawartości białek, cukrów i tłuszczów w roślinach, a także uodparnia je na niekorzystne warunki atmosferyczne.
RMS jest produktem, który rośliny bardzo dobrze pobierają i efektywnie pożytkują.
Zastosowanie
Roztwór Mocznikowo – Siarczanowy jest idealnym nawozem do stosowania przedsiewnego jak i pogłównego. Aplikowanie produktu metodą oprysku lub rozlewu umożliwi równomierne rozprowadzenie nawozu, pozwoli uniknąć strat azotu i zagwarantuje roślinom stały dostęp do niezbędnych składników odżywczych w całym okresie wegetacji.
Wygodna forma oprysku wykazuje wysoką skuteczność oraz szybkie i długotrwałe działanie. Uniwersalność produktu jest dodatkowym atutem, ponieważ może być wykorzystywany zarówno w rolnictwie, jak i ogrodnictwie dla wszystkich roślin, przeze wszystkim siarkolubnych, tj. rzepak, zboża ozime i jare, kukurydza, warzywa, okopowe
Należy pamiętać, że poza azotem (N), fosforem (P), potasem (K) i wapniem (Ca), bardzo ważnym, a często pomijanym składnikiem odżywczym, wpływającym na wzrost i rozwój roślin jest siarka (S). Jej największe niedobory występują w glebie wczesną wiosną i są spowodowane zimowym wymyciem. Siarka spełnia dwie istotne funkcje w życiu rośliny, a mianowicie:
funkcję metaboliczną (bierze udział w syntezie białek i tłuszczów) oraz funkcję strukturalną (sama w sobie jest składnikiem tłuszczów
i aminokwasów). Głównymi zaletami stosowania nawozów z siarką są:
– poprawa jakości plonów – wzrost zawartości białka, tłuszczu, glutenu i skrobi, oraz zmniejszenie zawartości azotu i azotanów;
– poprawa gospodarki węglowodanami – wywołuje wzrost tolerancji roślin na stresy abiotyczne, czyli suszę, niskie i wysokie temperatury, oraz biotyczne, czyli porażenie przez choroby i szkodniki;
– ograniczenie chorób – wpływa na zmniejszenie pojawiania się chorób takich jak: parch ziemniaczany, ospowatość bulw, cylindrosporioza liści czy mączniak prawdziwy;
– poprawa i wzmocnienie smaku i aromatu roślin – dzięki siarce warzywa i inne rośliny użytkowe zyskują charakterystyczne dla siebie ostre smaki i aromaty, np. cebula, czosnek, por,chrzan, rzodkiewka czy rzeżucha. Spowodowane jest to tym, że siarka jest składnikiem aminokwasów oraz olejków eterycznych;
– pozwala skutecznie wyeliminować szkodniki, grzyby oraz patogeny – dzięki swojej uniwersalności siarka jest świetnym pierwiastkiem zwalczającym oraz odkażającym.
Duży wpływ na prawidłowe przyswajanie siarki przez rośliny ma jej połączenie z innymi pierwiastkami. Dzięki połączeniu siarki z azotem
w roślinach zwiększa się produkcja białka roślinnego oraz poprawia się jakość plonów. Powiązanie jej z wapniem skutkuje uregulowaniem odczynu gleby, a z fosforem odpowiednim pobieraniem oraz aktywacją siarczanów w roślinie.
Siarka ma istotny wpływ na jakość i wielkość plonów. Już od wczesnych faz rozwoju zwiększa dynamikę wzrostu, a także poprawia odporność upraw. Jest ważnym pierwiastkiem we wszystkich etapach wegetacji roślin. Jej niedobory skutkują zahamowaniem wzrostu, podatnością
na choroby, niekorzystne warunki atmosferyczne, a nawet obumarciem upraw.